- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Artvin ile Yusufeli ilçesi arasındaki mesafeyi 15,5 kilometre kısaltan Yusufeli Merkez Viyadüğü açıldı. Yusufeli Barajı’nın suları altında kalan eski Yusufeli ilçe merkezinin taşındığı yeni yerleşim yerine ulaşımı sağlayan bu viyadükteki çalışmalar tamamlandı. Yusufeli Barajı ve HES nedeniyle yeniden düzenlenen kara yolu ağı kapsamında inşa edilen özel tasarım viyadükte araç geçişleri saat 08.00 itibarıyla başladı.
150 metre yüksekliğinde ve 685 metre uzunluğunda olan Yusufeli Merkez Viyadüğü, “çelik orthotropic köprü” olarak projelendirilmiş ve itme-sürme yöntemiyle inşa edilmiştir. Bu yeni viyadük sayesinde Yusufeli ile çevre köyler ve Artvin arasındaki mesafe 15,5 kilometre, ulaşım süresi ise 25 dakika kısaldı.
Viyadüğün açılmasıyla trafiğin daha güvenli ve konforlu hale geldiği, yıllık 43 milyon lira tasarruf sağlanmasının hedeflendiği belirtildi. Bölge sakinlerinden Nuri Kılıçlıoğlu, viyadüğün açılmasından memnuniyet duyduklarını ve bu sayede Artvin ve Erzurum’a giderken yakıttan ve zamandan tasarruf edeceklerini ifade etti. Mehmet Yılmaz ise köprünün yapılmasıyla 15 kilometrelik fazladan yol yapmaktan kurtulduklarını belirterek, bu durumun ilçe esnafına da fayda sağlayacağını söyledi. Şükrü Çakaloğlu da viyadüğün ilçeye çok şey kazandıracağını ve vatandaşların rahatladığını belirtti.
Yusufeli Barajı ve HES, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Artvin’in 70 kilometre güneybatısında, Türkiye’nin en hızlı akan ırmağı Çoruh Nehri üzerinde inşa edildi. 2012 yılında yapımına başlanan ve Türkiye’nin en büyük barajlarından biri olan Yusufeli Barajı, 220 metre talvegden, 275 metre temelden yüksekliğe sahiptir ve gövdesi 100 katlı bir gökdelen yüksekliğindedir. Eyfel Kulesi’nden 25 metre kısa olan baraj, Türkiye’de birinci, dünyada ise beşinci sırada yer alıyor.
Barajın gövdesi, düşey ve yatay düzlemde kavisli bir şekilde tasarlanmış olup, bu çift eğrilikli tasarım sayesinde barajın arkasındaki suyun basıncı yamaçlara aktarılmakta ve gövdenin mukavemeti artırılmaktadır. Yusufeli Barajı, yıllık ortalama 1 milyar 888 milyon kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek Türkiye’nin hidroelektrik potansiyelinin yaklaşık yüzde 2’sini karşılayacak ve yıllık 5 milyar lira ekonomik katkı sağlayacaktır.
Baraj, 2 milyar 130 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip olup, Artvin, Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarına regüle edilmiş su bırakacağı için bu barajların enerji üretim miktarlarını da artıracaktır.