- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
- 0
Mars’ta ilk kez halojen gazının keşfi, Kızıl Gezegen araştırmalarının tarihinde yeni bir dönüm noktası oldu. Bilim adamları bunu Mars’ın iki boyutlu görüntüsünü üç boyutlu bir görüntüye dönüştürmek olarak yorumladılar.
ExoMars yörünge aracı, Mars’ta bir hidrojen atomu ve bir klor atomundan oluşan hidrojen klorür tespit etti.
Klor veya kükürt içeren gazlar genellikle volkanik aktivitenin olduğunu belirtiyor.
Yeni keşif, gezegenin yüzeyi ile atmosferi arasında bilinmeyen bir süreç olduğu anlamına geliyor. Bilim adamları, Mars okyanus kalıntılarındaki tuzun rüzgar tarafından atmosfere taşınmış olabileceğini söylüyor.

Güneş ışığı gezegenin atmosferini ısıtır. Ayrıca, okyanus suyunun buharlaşmasına ve atmosferde yükselmesine neden olarak hidrojen klorür gazı üretir. Dünya’dan 194,65 milyon kilometre uzakta bir gezegende bu tür süreçleri anlamak çok önemlidir.
Son araştırmalara göre, Mars’ta mevsim değişikliği var gibi görünüyor. Özellikle güney yarımkürede, gezegen muhtemelen nispeten sıcak yazlara sahip olacak. Hidrojen klorür tespitine yol açan su ve tozun buharlaşması bunu doğrular. Gaz izleme gözlemleri, bilim insanlarının Mars’ın geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı oluyor.
Bir hidrojen atomu bir döteryum atomu ile değiştirildiğinde, bilim adamları ayrıca su buharını ve yarı ağır suyu da ölçebilirler.
NASA’nın Uzay Uçuş Merkezi’ndeki bir araştırmacı, döteryumun hidrojene oranının bilim insanlarına Mars’taki suyun tarihi ve yaşam döngüsünün zaman içinde nasıl geliştiği hakkında güçlü bilgiler sağlayabileceğini söylüyor.